Chat with us, powered by LiveChat
telephone
Segítség a beállításhoz
+49 69 173261340
 
Trustmask
A szűréshez nem találtak eredményt!
MICROSOFT WINDOWS SERVER 2008 STANDARD MICROSOFT WINDOWS SERVER 2008 STANDARD
Microsoft Windows Server 2008 aWindows Server 2008 a Microsoft 2003-as szerverváltozatának közvetlen utódja. A "Longhorn", ahogyan a rendszerszoftver nem hivatalos neve hangzik, nemcsak számos fejlesztést tartalmaz régebbi elődjéhez...
23 036,00 Ft *
MICROSOFT WINDOWS SERVER 2008 R2 STANDARD MICROSOFT WINDOWS SERVER 2008 R2 STANDARD
Microsoft Windows Server 2008 R2 aWindows Server 2008 a Microsoft 2003-as szerverváltozatának közvetlen utódja. A "Longhorn", ahogyan a rendszerszoftver nem hivatalos neve hangzik, nemcsak számos fejlesztést tartalmaz régebbi elődjéhez...
23 036,00 Ft *

Windows Server 2008: Az operációs rendszer áttekintése

Bevezetés

A "Windows Server 2008" kategória a Microsoft egyik legfontosabb operációs rendszerét veszi górcső alá. A Windows Server 2008, más néven Windows Server 7 2008 februárjában jelent meg, és számos újítást és fejlesztést hozott a szerverkörnyezetek számára. Ebben a cikkben a Windows Server 2008 különböző aspektusait vizsgáljuk meg, és kiemeljük a legfontosabb szempontokat.

A Windows Server 2008 kiadásai

Windows Server 2008 Standard kiadás

A Standard kiadás alapvető szerverfunkciókat kínál, és ideális a kis- és középvállalkozások számára. Az akár 4 processzor és 32 GB RAM támogatásával szilárd alapot biztosít a legtöbb üzleti igényhez.

Windows Server 2008 Enterprise Edition

Ez a kiadás olyan fejlett funkciókkal, mint a fürtözés és a fejlett virtualizáció, nagyobb vállalatok és adatközpontok számára készült. Akár 8 processzorra és 2 TB RAM-ra is skálázható, így nagy teljesítményű platformot biztosít az igényes alkalmazások számára.

Windows Web Server 2008

Ez a kifejezetten webes alkalmazásokhoz tervezett kiadás optimalizált teljesítményt és biztonságot kínál a webkiszolgálók számára. Legfeljebb 4 processzort és 64 GB RAM-ot támogat, szilárd alapot biztosítva a webes alkalmazások és a tárhelyszolgáltatások számára.

Windows Server 2008 Datacenter kiadás

A nagy teljesítményű adatközpontok számára tervezett kiadás korlátlan virtualizációt és skálázhatóságot kínál. Az akár 64 processzor és 2 TB RAM támogatásával lehetővé teszi a nagymértékben virtualizált környezetek telepítését és a nagyvállalati alkalmazások támogatását.

Új funkciók és fejlesztések

Kiszolgálókezelő

Bevezetésre került a Server Manager, mint központi kezelőkonzol, amely nagymértékben leegyszerűsíti a szerverszolgáltatások beállítását és kezelését. A Server Manager segítségével a rendszergazdák hozzáadhatnak vagy eltávolíthatnak kiszolgálói szerepköröket és funkciókat, nyomon követhetik a kiszolgáló teljesítményét és kezelhetik a frissítéseket.

Hyper-V

A Windows Server 2008 volt az első olyan operációs rendszer, amely támogatta a Microsoft virtualizációs platformját, a Hyper-V-t. Ez lehetővé tette a szerverek konszolidációját és az erőforrások hatékony felhasználását. A Hyper-V lehetővé tette a vállalatok számára, hogy több virtuális gépet futtassanak egy fizikai állomáson, és optimalizálják a hardver kihasználtságát.

PowerShell

A Windows PowerShell bevezetése forradalmasította a kiszolgálók kezelését az automatizált szkriptkészítési lehetőségekkel és a rendszergazdák hatékonyságának javításával. A PowerShell segítségével a rendszergazdák automatizálhatják az összetett feladatokat és felgyorsíthatják az ismétlődő feladatokat.

Hálózati fejlesztések

A Windows Server 2008 jelentős hálózati fejlesztéseket hozott, többek között a hálózati hozzáférés védelmét (NAP), valamint a biztonságot és a teljesítményt növelő, továbbfejlesztett tűzfal- és útválasztási lehetőségeket. A NAP lehetővé tette a hálózatra bejelentkező eszközök biztonsági házirendjeinek felügyeletét és érvényesítését.

A Windows Server 2008 javított biztonsága

A BitLocker meghajtótitkosítás és az olvasható tartományvezérlő (RODC) példák a Windows Server 2008-ba épített biztonsági funkciókra, amelyek az adatok és a hálózatok jobb védelmét szolgálják. A BitLocker lehetővé tette a merevlemezek titkosítását az adatok jogosulatlan hozzáféréstől való védelme érdekében, míg a RODC az Active Directory tartományvezérlők biztonságát növelte.

Életciklus és támogatás

Bár a Windows Server 2008 hosszú életciklussal rendelkezett, a kiterjesztett támogatás 2020 januárjában véget ért, ami azt jelenti, hogy a Microsoft nem biztosít többé biztonsági frissítéseket és hibajavításokat. A még Windows Server 2008-at használó vállalatoknak ezért sürgősen frissíteniük kell egy újabb verzióra, hogy rendszereik biztonságosak és naprakészek maradjanak. A biztonsági kockázatok minimalizálása és a funkcionalitás fenntartása érdekében elengedhetetlen a támogatott verzióra, például a Windows Server 2019-re vagy a Windows Server 2022-re való áttérés.

Következtetés

A Windows Server 2008 kétségtelenül mérföldkő volt a szerver operációs rendszerek világában. A különböző kiadásokkal, új funkciókkal és fejlesztésekkel nagyban megkönnyítette a vállalatok számára a szerverkörnyezetek kezelését és méretezését. Bár kiterjesztett támogatása lejárt, öröksége a modernebb szerver-operációs rendszerekben, például a Windows Server 2016-ban és a Windows Server 2019-ben is tovább él. A biztonsági kockázatok minimalizálása és a szervertechnológia legújabb fejlesztéseinek kihasználása érdekében azonban tanácsos sürgősen frissíteni egy támogatott verzióra. A Windows Server 2008 kétségtelenül megalapozta a jövőbeli innovációkat, és jelentős fejezetként marad meg a szerver operációs rendszerek történetében.